(ВІДЕО) «Запах війни напередодні 24 лютого відчувався все більше», - згадує прикордонник Луганського загону

НАЗАД
14 липня 2023 14:06

Старший лейтенант Ігор Тарнавський проходить службу в Луганському прикордонному загоні.

«Запах війни напередодні 24 лютого 2022 року відчувався все більше. Дуже сильні обстріли були у сусідів в місті Щастя. Там ще за неділю до війни почалися жорсткі обстріли градами», - згадує Ігор. Він брав участь в боях за Станицю Луганську.

«Оскільки Станиця Луганська знаходиться в карманчику – образно кажучи в «апендиксу», ми займали кругову оборону. За нами знаходилися ще ЗСУ. Коли розпочався масований штурм – довелося відступати. Приблизно 25 лютого 2022 року в другій половині дня нам дали команду відходити. Тому що нас брали вже в котел. Нам дуже пощастило, ми виїхали в напрямок Щастя, бо остання машина яка виїхала – вона вже бачила, як російський танк заїжджає на перехрестя де Герасимівка, Станиця – на напрям Щастя», - каже прикордонник.

Під постійними обстрілами на позиціях було важко втримати холодну голову. Але Ігор як командир відділення, все розумів та налаштовував на бій своїх побратимів.

«Найважчий момент був пізніше. Ворог продовжував наступати на Лиман. Кілька важливих позицій українське військо тоді вже втратило. Прикордонники залишалися. Ми були останні позиції, яким дали команду відходити. Ми знаходилися за залізною дорогою. Я не розумів, як своїх військових виводити. У нас була тільки одна дорога, яка була заздалегідь підготовлена і якою потрібно було йти. Але по радіостанції була інформація, що вони (росіяни) вже там знаходяться. І мені дуже пощастило, що я там зловив GPS-сигнал на завантаженій карті. Майже у повній невідомості як йти. І головне – куди. Навколо ворог, який пильно стежить. Ти знаєш, що можеш загинути, або попасти в полон. І на додачу, коли ти йдеш, у тебе дві радіостанції, включений GPS, по тобі завжди працює артилерія, причому точково. Коли пройшов 100 метрів – вже позаду у ту точку, де ти знаходився, падає міна. І так нас вели буквально три з половиною кілометра», - розповідає Ігор Тарнавський.

Ігорю вдалося вивести свій підрозділ з оточення. З того дня минуло більше року. Але до сьогодні він пам’ятає усе похвилинно.

У лютому 2023 року підрозділ під керівництвом старшого лейтенанта Ігоря Тернавського займав оборону в районі одного з населених пунктів на Соледарському напрямку. Тоді ворог малими групами піхоти з метою оточення почав наступ на позиції прикордонників з різних боків. Штурмові дії противника здійснювались за вогневої підтримки мінометів, ствольної артилерії та АГСів. Охоронці кордону атаки відбили. Під час відбиття одного зі штурмів, прикордонники, наблизившись до противника, ліквідували більшість підрозділу окупантів. Бій тривав більше шести годин. Прикордонники знешкодили не один десяток окупантів.

За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі Указом Президента України старшого лейтенанта Ігоря Тарнавського нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

 

Відеосюжет телеканалу «Рада».

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси